Translate

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Περιγραφές μαχών ADLG.


Μάχη 1η. 

"Ο Βάρδος" της Κυριακής.
Εκδότης-διευθυντής: Κακοφωνίξ.

Ένθετο ADLG.
Αποστολή/ρεπορτάζ: Μπαστουνοβλαχίξ εκ Λουτετίας.

Ξεκινώντας την καταγραφή των συμβάντων στα περίχωρα της Αλέζια ελπίζω κι εγώ, όπως σχεδόν όλοι οι Κέλτες, στην τελική νίκη.

Βρισκόμαστε, όπως γνωρίζετε, στο έτος 52.
Ο ένδοξος ηγέτης μας, Βερκιγγετόριξ, με τη συνδρομή δύο φυλάρχων, του Σωκρατίξ εκ Μασσιλίας και του Φουφουτίξ εκ Κελτικής Πολυνησίας, οργάνωνε τα φουσάτα του σε 200 πόντους στρατού έξω από την Αλέζια, όταν οι ανιχνευτές ανήγγειλαν την επιθετική παρουσία του πολυθρύλητου Ιουλίου Καίσαρος με 2 υποστρατήγους, τον Κωνστάντιους και τον Κίτσιους Σουπέρμπους. Αμέσως, εδόθη εντολή συγκεντρώσεως των δυνάμεών μας προς αντιμετώπιση των εισβολέων.
Το πεδίο της μάχης περιελάμβανε στα αριστερά μας την Αλέζια και στα δεξιά μας ένα field, ενώ οι Ρωμαίοι είχαν στα δεξιά τους έναν gentle hill και στα αριστερά τους ένα gully ενώ ένας δρόμος, που κατέληγε στην Αλέζια, περνούσε από τον λόφο και το gully.
Ο Βερκιγγετόριξ, ο ένδοξος strategist, είχε υπό τις άμεσες διαταγές του 2 ίλες ελαφρού ιππικού ακοντιστών, 4 μονάδες medium swordsmen και 4 μονάδες heavy swordsmen. Ο Σωκρατίξ, ο ordinary φύλαρχος εκ Μασσιλίας, είχε αντιστοίχως 4 ίλες heavy cavalry elite, 3 μονάδες ψιλών τοξοτών και 3 ψιλών ακοντιστών. Ο Φουφουτίξ, ο έτερος ordinary φύλαρχος, είχε υπό τον προσωπικό του έλεγχο 2 ίλες medium cavalry και 2 μονάδες των τρομερών soldurii, heavy swordsmen elite με θώρακα, οίτινες ετοποθετήθησαν παρανόμως ως εφεδρεία πίσω από τις άλλες 2 διοικήσεις.
Ο άλλος strategist, ο Ρωμαίος Ιούλιος Καίσαρ, είχε υπό τον προσωπικό του έλεγχο 2 ίλες heavy cavalry, η μία απαρτιζομένη από Κέλτες προδότες, 1 ίλη ελαφρού ιππικού ακοντιστών, 2 μονάδες Κρητών τοξοτών elite, οίτινες ήλεγχαν το gully, και 2 μονάδες λεγεωναρίων heavy swordsmen elite με θώρακα. Ο competent Κωνστάντιους είχε 2 μονάδες ψιλών τοξοτών, 1 ψιλών ακοντιστών και 4 λεγεωναρίων heavy swordsmen elite με θώρακα. Ο ordinary Κίτσιους είχε 2 μονάδες λεγεωναρίων heavy swordsmen elite με θώρακα, 2 medium spearmen θυρεοφόρων, 1 ίλη medium cavalry, 1 ίλη ελαφρού ιππικού ακοντιστών και 1 μονάδα ψιλών τοξοτών.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ.
Απέναντι από τα κτίρια της Αλέζια ετέθη ο Κίτσιους. Στο μέσο της ρωμαϊκής παρατάξεως ευρέθη ο Κωνστάντιους και αριστερά ο Ιούλιος Καίσαρ.
Ανάμεσα στα κτίρια της Αλέζια και του field είδαμε αριστερά τον Βερκιγγετόριγα, δεξιά τον Σωκρατίξ και πίσω, παρανόμως όπως ελέχθη ήδη, τον Φουφουτίξ.
Με τους πρώτους γύρους, οι ψιλοί τοξότες του Κίτσιους κατέλαβαν τα περίχωρα της Αλέζια κι άρχισαν να βάλλουν. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους σε όλη την σύγκρουση: -2 cohesion points σε μία ίλη medium cavalry του Φουφουτίξ.

ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΣΗ.
Το ελαφρύ ιππικό του Βερκιγγετόριγος, περνά μπροστά από την Αλέζια και, προκειμένου να μην εκθέσει τρομερά το πλευρό των μονάδων πεζικού, δέχεται λυσσώδεις εφόδους από το ελαφρύ ιππικό, το medium cavalry, τους θυρεοφόρους του Κίτσιους. Η μία ίλη χάνεται αλλά προξενούν φθορά στον αντίπαλο. Μάλιστα, από ένα μικρό κενό, κατόπιν συμβουλής του Χάρη του τακτικιστού, κάνει έφοδο προς μία μονάδα ψιλών στο λόφο, ανταλλάσσοντας βολές, κοστίζοντας 1 cohesion point στους ψιλούς, τρομερά σημαντικό, όπως εφάνη αργότερα.
Medium και heavy swordsmen του Βερκιγγετόριγος συγκρούονται στις πεδιάδες της Αλέζια με τις κοόρτεις της περιφήμου X ρωμαϊκής λεγεώνος. Πριν αρχίσουν οι σοβαρές συγκρούσεις, οι ακοντιστές του Σωκρατίξ έχουν κάνει έφοδο και τρέψει σε φυγή τους Ρωμαίους ψιλούς του κέντρου, πριν, φυσικά, υποστούν κι αυτοί το ίδιο. Απανωτά γιουρούσια κι από τις δύο παρατάξεις. Απώλειες κι από τις 2 πλευρές, περισσότερες από τους δικούς μας, οι οποίοι σε κρίσιμη φάση της μάχης πλαγιοκοπούνται, ενώ είναι ήδη εμπλεγμένοι κατά μέτωπο με τους λεγεωναρίους, από το προδοτικό κελτικό ιππικό του Καίσαρος.
Εκείνη την στιγμή, εμπλέκονται ταυτοχρόνως κραυγάζοντας "Ο Τουτατής μαζί μας! Μα τον Μπελενό! Όσους γυρίζουν πίσω να τους σφάζετε! Ζήτω η Μέγκαν Φοξ!" τα elite ιππικά του Σωκρατίξ και οι soldurii του Φουφουτίξ δίνοντας νέα παράταση στην μάχη, ενώ παίρνουν μέρος στη μάχη, πλέον, και οι 3 στρατηγοί μας. Αυτό δημιουργεί νέες απώλειες στον εχθρό αλλά σε λίγο χάνονται όλες οι μονάδες heavy swordsmen και οι 3 των medium του Βερκιγγετόριγος, αφού αναμειγνύονται στις μάχες και ο Καίσαρ και ο Κωνστάντιους.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ.
Όταν έσπασε η δύναμή μας στις 25 μονάδες, ταυτοχρόνως έσπασε και η ρωμαϊκή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΟΣ.
Οι 200 πόντοι είναι ιδανικοί για σχετικά σύντομες συγκρούσεις κι ευκολία στην μεταφορά των στρατών.
Όσο για τα υπόλοιπα, είναι histoire.

* Ο Μπαστουνοβλαχίξ εσπούδασε στο πανεπιστήμιο της Λουτετία δημοσιογραφία κι έχει μεταπτυχιακό στη Ρωμαϊκή πολεμική τέχνη από το πανεπιστήμιο του Λοντίνιουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ναι, με ακούτε;